Vin til beredskapslageret!


Har du skaffet deg beredskapslager? Kjøpt inn plastdunker til vann og hamstret hermetikk? Det er mye som skjer i verden i disse dager, og det kan være lurt å være forberedt, sier myndighetene. Jeg har fått inn et spørsmål fra en vinentusiast i denne sammenhengen. Kunne jeg lage en beredskapsliste for vin. For det er jo greit å ha et lite lager, være beredt til alle anledninger, om det er alvorlige ting som skjer, eller først og fremst til litt mindre alvorlige hendelser.

Spørsmål fra Morten
Musikalske vinsmakinger kan ha ulike temaer, og på Kulturboden på Flatøy utenfor Bergen, har jeg satt opp temaet “Dette lurer jeg på!”. Publikum kan i forkant av arrangementet sende inn spørsmål, så legger jeg opp kveldens historier og viner, etter de spørsmål og innspill som kommer inn. En spennende og litt morsom vri for å lage en hyggelig vinkveld. 

Ett av spørsmålene jeg fikk, fortjener en egen artikkel. Fotograf Morten Sæle mener at beredskapslageret også skal handle om det gode liv. Og det kjenner jeg at jeg er veldig enig i. Her er Mortens hyggelige mail:

Beredskap er jo i tiden. Kan du foreslå en vinliste til et beredskapslager slik at man er forberedt på ulike «krise-situasjoner» som uventet gjestebud, impulsive utfoldelser på kjøkkenet, en spontan romantisk aften og andre uforutsette hendelser som kan dukke opp utenfor polets åpningstider?

Gleder oss til nok en strålende aften i godt selskap!

Syre
Her er det mange viktige og nære situasjoner som nevnes, og som helt klart bør dekkes av et beredskapslager. Ikke minst spontane romantiske aftener som ofte kan oppstå når verden blinker syntax error. Vel Morten, jeg skal lage en god liste til deg. Et stalltips er musserende vin. Musserende kan matche forskjellig mat og ulike anledninger. Den holder seg også lenge i kjølige rom. Hvitviner som feks riesling passer også godt til lagring. Nøkkelordet er syre. En vin med god syrestruktur holder seg godt til lagring. Selv om vinen er rimelig, vil den fint kunne greie 2-3 år i kjelleren. 

Det blir aldri nok musserende
Det kan nesten aldri bli nok musserende vin i en vinkjeller, synes jeg. Det er viktig at vinene er laget på den tradisjonelle metoden, slik som champagne og crémant. Disse holder seg godt i mange år. Prosecco teller ikke i denne sammenhengen. Musserende vin kan fungere både til romantiske aftener, uventet besøk, pizza, pasta, skalldyr, fisk og alle typer kjøtt. Hvitvin kommer inn som en god nummer to. Den holder seg godt, og om du velger litt nøytrale mineralske hvitviner som riesling, er bruksområdet nesten det samme som hos musserende vin. Mer fruktige og florale viner som sauvignon blanc vil ha et mer begrenset bruksområde til forskjellig mat, men er mer vennlig mot vegetarmat og mat med salat.

Ikke glem dessertvin
Rimelige rødviner vil ikke holde seg gode over mange år. Derfor bør rødviner være av en litt bedre kvalitet om den skal lagres, og de har heller ikke så stort bruksområde som musserende og hvitvin. Dette er ikke viner som åpnes til skalldyr og fisk, men er super til tyngre retter. La oss heller ikke kimse av en god portvin eller en issider. Til større feiringer kan det være godt å kunne åpne en dessertvin til en blåmuggost eller en deilig kake. Og det som er fantastisk, er at disse vinene holder seg gode lenge lenge, også etter at de er blitt åpnet. 

Det kan være litt vanskelig å velge ut de gode vinene i forhold til pris, så derfor har jeg satt på tre ulike lister med forskjellig budsjett, ettersom hvor på skalaen du befinner deg: 

1.Bredskap på budsjett, 2.En gyden middelvei og 3.Nå går alt til helvete, så vi må nyte livet!

Noen av vinene har jeg anmeldt tidligere, og flere vil det komme anmeldelser på.  Vinene er linket til Vinmonopolets sider.

1.Beredskap på budsjett

Musserende 

Pongrácz Brut

Bestheim Cremant d’Alsace Brut

Hvitvin 

3 Winner Riesling Trocken

Weing. Knewitz Riesling Trocken 2023Anmeldelse HER

Val do Galir GodelloAnmeldelse HER

Rødvin

Matua Lands and Legends Central Otago Pinot Noir 2020

Monte Antico 2019

Les Hauts de Janeil Syrah & Grenache

Dessertvin

Warre’s Otima 20 Years Old Tawny

2.En gylden middelvei

Musserende 

Griesel Blanc de Noirs Brut

A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut

Charles Heidsieck Brut Réserve

Hvitvin

Georg Breuer Rüdesheim Estate Riesling 

Sjekk ut episode på Radio Rock hvor jeg sammenligner denne vinen med Iron Maiden

Luna Sicana Grillo

Sandhi Santa Barbara Chardonnay

Rødvin

Jean-Paul Brun Beaujolais L’Ancien 2023

Land of Saints Pinot Noir 

Kjøp denne hvis den er på lager: Land of Saints San Luis Obispo Pinot Noir

Fontodi Chianti Classico

Dessertvin

Iseple fra Egge Gård

3. Nå går alt til helvete, så vi må nyte livet. 

Musserende

Krug Grande Cuvée Brut

Dom Perignon Brut

Alfred Gratien Brut Millesimé 2015

Hvitvin

Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain Rangen de Thann Grand Cru Riesling 2022

Schäfer-Fröhlich Felsenberg Riesling GG 2023

Les Parcellaires de Saulx Chassagne Montrachet Premier Cru Morgeot

Rødvin

Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir

Dom. du Clos Frantin Vosne-Romanée Premier Cru Les Malconsorts 2022

Cesare Bussolo Barolo del Comune di La Morra 2020

Pavillon Rouge du Ch. Margaux 2019

Dessertvin

Kopke Colheita 1974

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.