
Etter å ha reist i et par år med musikalske vinsmakinger, så synes jeg det er gøy å ha egne temakvelder. Slik som denne kvelden i Gjerdrum kulturhus da vi hadde et utsolgt show, og serverte sushi med passende vin til alle gjestene. Sammen med meg hadde jeg norges første sushikokk, Jan Kristian Stiris-Dahl.
Japansk stemning
Vi forvandlet kulturhuset til en japansk oase. Med besøk fra den japanske ambassaden, ble lånte japanske kulturskatter flott dekor i lokalet. Sushi ble tilberedt live fra scenen av Jan Kristian, og publikum ble guidet gjennom vinene. Jeg kunne ikke la være å bevege meg innom temaet: hvorfor riesling ikke er det eneste alternativet til sushi.
For å toppe det hele fikk vi japansk musikk fremført av lokale ungdommer, med Silje Lauritzen og Benjamin Asphol i front. De har lært seg japansk som vi lærte engelsk, da vi vokste opp. Det er i grunnen ganske imponerende.

Vi holdt underholdningen lokalt, og fikk med oss nabo Calle Berthelsen, som har flere år bak seg på den japanske ambassaden i Oslo. Han er også musiker som spiller piano og synger. Både Silje og Tobias Asphol har vært på besøk i Japan og bød på fun facts. Og ja, selvsagt hadde vi med klassikeren «Sukiyaki».
Ekstra stas og høytid ble det i kulturhuset da selveste kulturattaché fra den japanske ambassaden Toshiki Ijichi holdt tale.


Vin og sushi – ikke bare riesling!
Målet med kvelden var å vise at sushi og vin er mer enn bare riesling, selv om den er en klassiker til japanske smaker. Vi startet med bobler fra Chablis, gikk via en frisk og innbydende Alvarinho fra Portugal, en tysk rosé – og ja, selvfølgelig; en kabinett-riesling fra Tyskland. Hver vin fikk sin sushifølge, for å matche aroma og smak.
Familieprosjekt
Bak kulissene har dette vært et familieprosjekt. Fra tidlig morgen rigges sal, bord og stoler. Kone, barn, kjærester og venner. Alle bidrar for å skape en hyggelig atmosfære for alle våre gjester. Dette var fjerde gang vi hadde en slik temakveld, og det blir garantert ikke den siste.
Ta kontakt hvis du ønsker du å ha egne vinkurs med for til private selskaper eller til firmaet.
Vin og sushi – kveldens kombinasjoner
Vin | Fakta | Sushi-paring |
Blanc de Blancs de Chardonnay Brut Nature (Chablis) | Første musserende fra Chablis, 100 % chardonnay, knusktørr og frisk | Kokt scampi med avocadokrem og ponzu |
Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2022 (Tyskland) | Elegant riesling fra Mittelrhein, lett sødme, frisk syre | Kokt scampi med jalapenodressing og ris |
Soalheiro Vinho Verde Alvarinho (Portugal) | Portugisisk alvarinho, aromatisk, mineralsk, sitruspreget | Tekka maki, laks og vårløk |
Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2023 (Tyskland) | Tysk rosé på pinot noir, delikat og syrefrisk | Tunfisk med trøffelsaus |

- 4.21 Blanc de Blancs de Chardonnay Brut Nature
- Frankrike
- Druer – Chardonnay
- Alk 12 % // Sukker under 3 g/l // Bestilling
- Importør – Rebel Agency AS
- Varenummer – 14523201
- Pris – 279,90
- Poeng – 88
Le Domaine d’Henri har laget en god perlende vin fra Chablis på methode ancetrale. En frisk og tiltrekkende musserende på chardonnay som leverer stort til en hyggelig pris. Aroma av moden eple og moden sitron. Hint til nøtt og kjeks. Utviklet smak av moden frukt, nøtt, og med noe krydder og urter. Du kan bli overrasket over denne vinen. Et meget godt kjøp. Passer til aperitiff, skalldyr, fisk og lyst kjøtt.

- Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett Feinherb
- Tyskland, Mittelrhein, Bacharach
- Druer – Riesling
- Alk 10,5 % // Sukker 16,5 g/l // Bestilling
- Importør – Moestue Grape Selections AS
- Varenummer – 1087801
- Pris – 206
- Poeng – 88
Ratzenberger er en vinprodusent fra Mittelrhein-regionen i Tyskland. Her får vi en ypperlig riesling med noe sødme som passer perfekt til sushi og krydrete retter. Vinen har den deilige og fyldige aromaen av moden frukt, epler, fersken og imeraler. Godt balansert smak mellom sødme og syre. Fin saltlig mineralitet i avslutningen. Passer til Sushi, asiatiske retter, fisk, svin og grønnsaker.

- Soalheiro Vinho Verde Alvarinho
- Portugal, Minho, Vinho Verde
- Druer – Alvarinho
- Alk 12,5 % // Sukker 4,3 g/l // Basis
- Importør – First Wines AS
- Varenummer – 3045301
- Pris – 206,90
- Poeng – 87
En klassiker fra Soalheiro som begynte sin produksjon i 1974, og var en av de første produsentene i Melgaço i Portugal som satte druen alvarinho på kartet. Alvarhino er perfekt til all sjømat med sin saltlige mineralitet. Aroma og smak av sitron, epler, salt, krydder, mineraler med innslag av blomster. Frisk smak med tørr finish og god lengde.

- Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2023
- Tyskland, Rheingau
- Druer – Spätburgunder (pinot noir)
- Alk 11 % // Sukker 4,8 g/l // Basis
- Importør – Einar A Engelstad AS
- Varenummer – 2044001
- Pris – 199,90
- Poeng – 88
En vin jeg har anmeldt tidligere her i musicandwine.no. En rosévin fra Rheingau. Georg Breuer produserer viner i verdensklasse, og har en meget god spätburgunder i basisutvalget på Vinmonopolet. Duft og smak av friske røde bær som bringebær, med en tydelig mineralitet. Saftig og frisk smak med en god syrestruktur. En meget god rosévin. En favoritt som er et godt kjøp til hagefesten.