Gode viner til kalde dager


Ofte er det kaldt i dagene på nyåret, da er det godt å fyre i peisen og sitte under et mykt pledd. Det er nå vinteren starter for fullt. Og en av godene i mitt liv akkurat nå, er å finne frem til hvilke viner som tiltrekker seg min oppmerksomhet. Jeg liker januar bedre og bedre.

Varmende effekt
Det sies at alkohol kan gi oss en varm følelse, fordi blodårene våre utvider seg når vi drikker alkohol. Resveratrol er et antioksidant og et naturlig polyfenolisk stoff som finnes i drueskallet. Det har blitt forsket på at dette stoffet er med å utvide blodårene sammen med alkohol og gir en varmende effekt. Det har også blitt forsket på om dette stoffet i vin gir oss helsefordeler. Vi har jo lest de store overskriftene i avisene de siste tiårene, at et rødvinsglass om dagen er sunt for helsa. Men her strides nok de lærde.

Liquid courage
Vi ser ofte en sammenheng mellom de tre v´ene – vinter, varme og vin. Varmeeffekten har vært omtalt opp gjennom historien, og da særlig i kaldere strøk. Napoleon sørget for at soldatene fikk vin når de skulle storme mot Russland og England i begynnelsen av 1800-tallet. Det var visstnok et middel mot kjedsomhet, men også for å holde soldatene varme. I tillegg var det nok et smart grep for at det ikke skulle drikkes for mye sprit. De skulle være klare til kamp. I militær sammenheng har dette til og med fått et eget begrep liquid courage – flytende mot.

Svak for rødvin
Fylde og krydder er stikkord for viner om vinteren. Varmen som de krydrede aromaene og den fyldige strukturen gir oss, passer godt i de kaldeste vintermånedene, og ikke minst til god mat. Jeg ønsker meg rødviner som varmer, og som har en naturlig harmoni til boef bourigogne som har stått og putret i gryten mens jeg har vært på skitur. Og her har vi mange viner å velge mellom. Jeg skal ikke stikke under en stol at jeg er svak for rødvin fra Italia. Piemonte og Toscana leder foran de andre regionene som også tilbyr mye gull, som Rioja i Spania og Burgund i Frankrike. Her kommer 4 gode rødviner som du finner i basisutvalget på Vinmonopolet.

  • Fontodi Chianti Classico
  • Italia, Toscana, Chianti Classico
  • Druer – Sangiovese
  • Alk 14 % // Sukker under 3 g/l // Basis
  • Importør – Blend Wines AS
  • Varenummer – 3278801
  • Pris – 316,90
  • Poeng – 90

En Chianti-favoritt fra en produsent med god tyngde i regionen. Chianti Classico er Toscanas stolthet, og er en meget god allround vin å ha i huset. Passer til alt av kjøtt, samt pizza og pasta. Druen sangiovese er en drue som passer bra sammen med tomat, så denne er perfekt til pasta bolognese. Konsentrert aroma og smak av kirsebær, bjørnebær, blåbær, moreller, tørket frukt, jord, svisker, lær og fat. Anbefales!

https://www.vinmonopolet.no/Land/Italia/Toscana/Chianti-Classico/Fontodi-Chianti-Classico-2021/p/3278801

  • Spania, Rioja
  • Druer – Tempranillo, Graciano, Garnacha og Mazuelo
  • Alk 14 % // Sukker under 3 g/l // Bestilling
  • Importør – Good Beverage AS
  • Varenummer – 5121301
  • Pris – 334,90
  • Poeng – 89

En Rioja-klassiker fra en klassisk Rioja-produsent. Denne regionen var en av de første vindistriktene jeg bet meg merke i. Contino Reserva gir meg den følelsen som denne regionen skal ha. Rioja har blitt et trygt og godt valg til sau og lam, og generelt kjøttretter. Duft og smak av mørke og røde bær, urter, lakris og fat. Saftig, kompleks med god lengde. Passer til storfe, lam, sau, storvilt.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Spania/Rioja/Contino-Reserva-2020/p/5121301

  • Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo
  • Italia, Piemonte, Langhe
  • Druer – Nebbiolo
  • Alk 13,5 % // Sukker under 3 g/l // Basis
  • Importør – Gaia Wine & Spirits AS
  • Varenummer – 1265301
  • Pris – 239,90
  • Poeng – 88

Druen nebbiolo fra Piemonte er en selvfølge om vinteren, og egentlig ellers i året. Og jeg vil trekke frem et av de beste rødvinskjøpene under 250,-. Fra vinprodusenten Giovanni Rosso kommer det en Langhe Nebbiolo som passer utmerket til kjøtt, gryter, pasta og pizza. Samme produsent har mer kvalitet jo lengre opp på prisstigen du kommer, så prøv gjerne hans Baroloer også . Aroma av røde bær, krydder, kamfer, skogbunn og tørket frukt. Konsentrert smak med noe krydder i avslutningen. Passer til diverse soppretter, storfe, vilt, lam og sau.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Italia/Piemonte/Langhe/Giovanni-Rosso-Langhe-Nebbiolo-2022/p/1265301

  • Vincent Girardin Terroir Noble Bourgogne Pinot Noir 2022
  • Frankrike, Burgund
  • Druer – Pinot Noir
  • Alk 13 % // Sukker under 3 g/l // Basis
  • Importør – Moestue Grape Selections AS
  • Varenummer – 9111501
  • Pris – 295,-
  • Poeng – 88

Det blir aldri feil med en pinot noir. Prisene i Burgund har fløyet i været, så det er ikke så lett å finne gode røde viner til under 300,- fra regionen. Vincent Girardin er en negociant som kjøper inn druer fra nesten alle regionene i Burgund. Druene i denne flasken har blitt plukket i de fantastiske vinområdene Volnay og Pommard. På lukt og smak har vi en fruktdreven og karakteristisk pinot noir som lukter bringebær og jordbær. Samtidig har vi det jordlige mineralske preget. Vinen er frisk med god syre, samtidig har den en kjøttfull karakter. Passer til det meste av kjøtt. Lyst kjøtt som svin, storfe og storvilt. Fint følge til pasta og pizza.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Burgund/Bourgogne/Vincent-Girardin-Terroir-Noble-Bourgogne-Pinot-Noir-2022/p/9111501

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.