Grillmat og vin – enkle tips for sommerens beste smaker


Grilling er langt mer enn en sommerlig mattradisjon – det er en historie som strekker seg tusenvis av år tilbake, fra de første kullbitene på steinalderbålet til dagens moderne grillfester. Jeg gleder meg over å fyre opp kullgrillen igjen. Ingenting slår smaken av sprø grillskorpe og litt røykaroma. Og ja, ventepølsa er fortsatt min guilty pleasure! Vin til grillmat trenger ikke være dyrt eller komplisert. Vi spiser ute, gjerne på plastfat, og lar kjøtt, potetsalat og coleslaw gjøre jobben. Jeg gir deg tipsene du trenger for å finne den perfekte vinen til grillmaten – uansett hva du legger på risten.

 

Mammutstek

Alt har sin historie. Det er det som er så spennende. Nye teknikker og redskaper har gjort det enklere å lage og nyte et godt måltid. Bare tenk hvor revolusjonerende det var da fryseren gjorde sitt inntog i norske hjem mot slutten av 1950-tallet. Men det finnes også gode teknikker og metoder som tilsynelatende alltid har vært der. Arkeologiske funn viser at kullbiter fra bål kan spores hele 300 000 år tilbake i tid. Kanskje var det mammut som ble servert på de første grillfestene? Uansett har grilling vært med oss gjennom historien, og det er fortsatt noe helt spesielt med smaken av mat tilberedt over glør.

Røkt kjøtt

Grilling av kjøtt kom tidlig inn i matlagingen. Og røyk og røyking av kjøtt har vært viktig gjennom alle tider. Noe Christoffer Columbus erfarte da han på slutten av 1400-tallet kom til Haiti, og traff indianerstammen Arawak. Et folk som hadde gode kunnskaper om  det å høste fra naturen, og hvordan de tilberedte fangsten. De snakket om barbacoa, og plasserte kjøttet på en ramme over flammen, slik at kjøttet ble røkt. Arawakstammen var nok ikke så opptatt av å kombinere sitt røkte kjøtt med vin, men mange viner i dag har en røykaktig tone både i lukt og smak. Det å få vinens uttrykk til å komplementere maten er ekstra gøy når den matcher. Samtidig kan vi velge om vi vil ha en krydret vin som tilsetter smak, eller en lettere vin som for eksempel pinot noir som gir en fruktighet, og samtidig kan gi en aroma av røyk og flint. 

BBQ-saus

På 1800-tallet ble barbecue eller BBQ utbredt i Amerika. I sørstatene holdt de mye gris, og de fant ut at det var enkelt med langtidsgrillet grisekjøtt. De begynte også å lage grillsauser som passet perfekt til dette kjøttet. Og BBQ-saus kan være en utfordrende smak å harmonere med vin. Sausen krever en vin med en noe sødmefull og bakt frukt, og ofte med avrundede tanniner. Men mye garvesyre i vin, kombinert med søt mat, er ikke en bra match. Her er det mange som sverger til vin fra USA til BBQ. Fra California får vi gode viner på druen Zinfandel – en klassiker til grillmat, og særlig til de som liker en god sødmefull og krydret saus. Men har du en moden og godt lagret Bordeaux eller Rioja, passer det også bra.

Trekull

Bilprodusenten Henry Ford var opptatt av gjenbruk, og fikk med seg at gjenbruk av sagflis og treverk kunne bli til trekull. Han videreførte patenten på trekull i 1897, og hadde en finger med i spillet da kommersiell produksjon av trekull satte i gang i 1921. Her hjemme begynte grilling å bli populært på slutten av 1950-tallet. Endelig kunne lukt av grillet kjøtt og tennveske spre seg utover nabolaget. Vi samles over et godt måltid, akkurat slik vi gjør det i dag, og som de gjorde det for 300.000 år siden. 

Og da er vi klare til å velge vin til grillmaten. Her handler det om å ikke overkomplisere. Det å kjøpe inn vin til grillmat trenger ikke å være kostbart. Vi kan helt fint dyrke det enkle til det sommerlige måltidet. Vi er utendørs, uansett vær og vind. Fyrer opp grillen og nyter sesongen – her under får du noen av mine forslag! 

Hvordan velge de gode grillvinene

  • Rødt kjøtt og burgere:
    Velg en rødvin som er saftig, har mye frukt og lite tanniner. Druetyper som Zinfandel, Primitivo, Malbec eller en lett og fruktig Pinot Noir passer spesielt godt.
  • Svinekjøtt og grillretter med BBQ-saus:
    Her gjør viner med moden frukt og myke tanniner seg bra. Prøv Zinfandel, en lagret Bordeaux eller Rioja, eller kanskje en australsk Shiraz.
  • Kylling og grønnsaker:
    Rosévin fra Provence gir et friskt og sommerlig preg. Alternativt kan du gå for en tysk Pinot Noir (Spätburgunder) eller en lett Beaujolais.
  • Fisk og skalldyr på grillen:
    Mineralske og friske hvitviner er et godt valg. Chablis, Alvarinho fra Portugal eller en tysk Riesling.
  • Sterkt krydret marinader:
    En halvtørr Riesling litt sødme runder av krydderet og gir en fin balanse.
  • Musserende vin til grillmat:
    Bobler passer til det meste – prøv Cava, Franchiacorta, Crémant eller Champagne.
  • Travaglini Gattinara 2021
  • Italia, Piemonte, Gattinara
  • Druer – Nebbiolo
  • Alk 13,5 % // Sukker u 3 g/l // Basis
  • Importør – Fondberg AS
  • Varenummer – 4766401
  • Pris – 309,90
  • Poeng – 88

Gattinara ligger nord i Piemonte og er kjent for viner på nebbiolo som er friske, slanke og syrlige på grunn av et noe kaldere klima. Travaglini er en anerkjent familieeid vinprodusent med røtter tilbake til 1920-tallet. Produsenten er kjent blant annet av sin karakteristiske flaskeform. Aroma av friske røde vær, kirsebær, modne jordbær, tørket frukt, hint til jordlige aromaer og treverk. Saftig smak av rød frukt med et lett og distinkt tanninbitt. Lett krydderstuktur. Leskende og meget god nebbiolo fra Gattinara. En godt balansert vin som passer ypperlig til pasta, pizza, storfe, lam, sau og storvilt.

  • Las Cepas La Cavera Garnacha 2021
  • Spania, Rioja
  • Druer – Garnacha
  • Alk 14,5 % // Sukker under 3 g/l // Bestilling
  • Importør – Heyday Wines AS
  • Varenummer – 6833401
  • Pris – 215
  • Poeng – 86

Rioja er en klassiker når det kommer til kjøtt og grilling. Her har vi en fin vin på druen garnacha fra produsenten Las Cepas. Aroma av mørke bær, bjørnebær og solbær med hint til til urter. Saftig og krydret smak. En ekspressiv vin som er klar for litt tunge kjøttretter.  Med 14,5 % alk får man en fylde som må temmes. Passer til storfe og vilt.

  • Les Hauts de Janeil Syrah & Grenache
  • Frankrike, Roussillon, Côtes Catalanes
  • Druer – Grenache og syrah
  • Alk 13 % // Sukker under 3 g/l // Bestilling
  • Importør – Excellars AS
  • Varenummer – 15711701
  • Pris – 109,90
  • Poeng – 84

Den beste rødvinen til under 110,-! Perfekt til sommermat og ikke minst grilling. Røde og mørke bær, pepper, krydder med hint til mineraler, urter og stall. Meget juicy og frisk smak av røde modne bær og krydder. Den noe røykatige aromaen, den krydrete smaken, og den leskende avslutningen gjør dette til en perfekt grillvin. Mye vin for pengene. Dette er også et bevis på at prisen på noen viner har gått ned. For to år siden kostet denne 170,-. Passer til lyst kjøtt, storfe og svin.

  • Saint Clair Oaked Sauvignon Blanc
  • New Zealand, Marlborough
  • Druer – Sauvignon Blanc
  • Alk 13 % // Sukker under 3 g/l // Basis
  • Importør – Haugen-Gruppen AS 
  • Varenummer – 19421101
  • Pris – 259,90
  • Poeng – 87

Her kommer det en sauvignon blanc fra New Zealand som har fått ligge på fat. Dette gir en noe fyldigere utgave av vinen som vil egne seg godt til grillretter. God aroma mellom en miks mellom en eik og urter. På nesen finner vi også epler, sitron, nesle, smør og nøtt. Fyldig smak av nesle, smør, blomster og eik. Interessant miks mellom to verdener når friske stiler blir lagt på eik. Passer til fisk, lyst kjøtt og grønnsaker

  • Rosa di Santa Tresa Terre Siciliane Rosé
  • Italia, Sicilia, Terre Siciliane
  • Druer – Nero d’Avola og Frappato  
  • Alk 12,5 % // Sukker under 3 g/l // Bestilling
  • Importør – Palmer Wine AS
  • Varenummer – 12962801
  • Pris – 183,90
  • Poeng – 86

Rosévin kan være en outsider til grilling. Vi har blandingen mellom rødvin og hvitvin, men den lille touchen av struktur. Har funnet frem til en god vin fra Sicilia på druenene nero d’avola og frappato. Aroma har preg av røde bær, mineralitet og noe krydder. Saftig og fin smak. en god rosé. Passer til skalldyr, fisk og lyst kjøtt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.